Nato sa v aute rozpútala
diskusia na tému, čo ktorá kamarátka neje a prečo deti nerastú z cukríkov do
výšky, ale do šírky. A ako už býva dobrým zvykom mojich detí v tieto decembrové
dni, výmena názorov ich priviedla k vyjednávaniu, koľko toho môžu po večeri
zjesť z mikulášskej nádielky. Tuším hovorili o tej štvrtej zo šiestich. Keby
som sa nehanbila dávať šibačom na Veľkú noc čokoládových Mikulášov, tak by mi
tie množstvá čokolády až tak neprekážali, ale takto nás tlačí deadline tradícií, aby sme sa s ňou čím
skôr vysporiadali. A moje boky len tíško kričia pomóóóc....
Zdá sa mi to,
alebo sa v zime diskutuje o jedle ešte viac, než inokedy? Čo kto napečie na
Vianoce, čo uvarí, kedy a kde kúpiť dobré klobásky, ktoré medovníky sú hneď
mäkké... Slovenské Vianoce v cudzine
chutia vždy trošku inak, ale snažíme sa. Tí šikovnejší si privezú potrebné
suroviny zo Slovenska už v predstihu, ďalší tam priamo vycestujú, aby spolu s rodinou
posadali k sviatočným stolom a my ostatní chodíme do Trieru na údené, do
Cactusu na klobásky a do Auchanu na choucroute
crue (surovú kyslú kapustu, čítaj šukrut kru), lebo odtiaľ chutí skoro tak ako tá od mamy... Mám
rada vôňu Vianoc, ten prazvláštny parfum, ktorého základ tvoria drevité tóny
ihličia, hlavu kapustnica, zemiakový šalát, ryba a srdce je také
príjemne orechové, makové, škoricové, klinčekové, ... Jednému by sa až hlava zatočila.
Ale každý máme
svoje chute a nie každý je ochotný zatvárať oči. Naša luxemburská suseda sa na
vianočný čas tradične zásobila osviežovačmi vzduchu a tajne nám ich striekala
ku dverám a po spoločných bytových chodbách s intenzitou priamo úmernou rastúcemu času klokotania kapustnice. Luxemburskú
Vianoce nevoňajú kaprom, ale údeným lososom, syrom raclette, morčacím či
králičím ragú, foie gras servírovanej so sladkým bielym vínom a čokoládovou La bûche de Noël (piškótová roláda v
tvare odrezaného kmeňa stromu, ozdobená marcipánovými lístkami, cukrovými
pavučinami a snehovými pusinkami v tvare hríbikov) v sprievode vaječného
koňaku.
Samé dobroty, ale
na kapustnicu si siahnuť nedám! Čo tak vyskúšať v tieto studené sychravé dni osviežiť
si pamäť, uvariť ju v predstihu a pozvať k sebe pár priateľov na ochutnávku? Čo
rodina, to iný recept. Do Majkinej ide ryža, do Ankinej sušené slivky, do
Vierkinej kyslá smotana, do Lenkinej sladká a do Zuzkinej kapusta trikrát
umytá.
Cítite to aj vy? Hmmm... Tak dobrú chuť!!!
bez komentov, ale len tak dalej :)
ReplyDelete